Kalem ve işlevleri

İnsanlık duygu yada kimi düşüncelerini aktarmak için yazı kullandığından beri kalem kullanır. Demek ki kalemlerin tarihi yazının tarihi kadar eskidir diyebiliriz. Makale yazmak için sarf edilen kalemlerin 1 nevi de tüy kalemlerdir. Bunlar çoğunlukla kuş tüyünün yazı yazılması gayesiyle kullanılmaya başlandı. Şimdilerde bu çeşit kalemlerin vaziyetini dolmakalemler edindiği için ancak nostalji olsun denerek kullananlarda vardır.


Dolma kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapımı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihi

kişiler, tarihin birinci çağlarından yola çıkarak, kil tarafları, sivri kayalar, madenler ve odun kömürüyle makale yazmışlardır. 6 inci yydan 19. yüzyılın başına kadar yazma işi için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden kullanılmıştır. Tüy, ucu sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak makale yazılıyordu. özellikle kaz tüyü kalem harika yazdığı için, 1830 a dek kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Yararlanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü şık olan tüy kalemler, yazmaya çok elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri hemen hemen kullanışlı olmamakla beraber mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene kadar yazım işlemi imal edilirdi.

Kuş tüyü kalemleri devrimizde çok kullanılmamaktadır.Fakat filmlerde yada belgesellerde bu kalemlere karşılaşmak olası.Bir takım otantik ve tarihsel mal (eşya) satış yapan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri sağlamak mümkündür.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. gerçekleştirilmektedir.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için en az 10 güne lüzum olur ve ekseriyetle daha çok dayanıklı duruma getirmek için sıcacık kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç sefer uygulandığı tüy kalemler ise başkalarına nazaran daha fazla kıymetli olurmuş. Arkasından yazana kolaylık olsun denerek uç kısımdaki tüyler temin edilir, tarafı bir bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin menfi yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için fazla dikkat ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi 1'i kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir veya yazmış var olduğu bütün metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapımı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler fazla olağan 1 bünyeye ve düzeneğe ehildir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.Büyük kuşların tüyünün kendiliğinden düşmesi sonucu veya kuşların tüylerinin koparılması sonucunda sağlanır.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yahut kanat tüyünden elde edilir.

Yazı yazmak için bu tüylerin tarafı sivriltilirdi.Daha fazla insicamlı (düzgün) ve işe yarar olması cihetinden sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım süreci imal edilirdi.

En kıymetli Tüykalemler, ilkbaharda canlı kuşlardan alınan, sol kanadın ötesindeki birinci 5 tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dışa doğru kavisli var olduğundan, özellikle sağ tarafa olan elle yazanlar için mütenasip açıyı sağlarmış. Zor olduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli numuneleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi ayrıca horoz tüyleri de uzun zaman kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Doğrusu ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Leave a Reply