Kalem nedir

İnsanlık duygu veya bazı düşüncelerini aktarmak için yazı kullandığından bu yana kalem kullanır. Yani kalemlerin tarihsel yazının tarihi kadar eskidir diyebiliriz. Makale yazmak için söylenen kalemlerin bir nevi de tüy kalemlerdir. Bunlar genellikle kuş tüyünün makale yazılması maksadıyla faydalanılmaya koyunuldu. bugünlerde bu çeşit kalemlerin yerini dolmakalemler elde ettiği için ama nostalji olsun ismiyle kullananlarda bulunmaktadır.


Dolma kalemin Yapımı ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapılışı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihi

insanlar, tarihin ilk çağlarından başlayarak, kil kısımları, sivri parçalar (taşlar), madenler ve odun kömürüyle makale yazmışlardır. altı inci yüzyıldan ondokuz. yüzyılın başına dek yazma görevi için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden yararlanılmıştır. Tüy, ucu sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak makale yazılıyordu. özellikle kaz tüyü kalem hoş yazdığı için, 1830 a kadar kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Faydalanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü kibar olan tüy kalemler, yazmaya hemen hemen elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri pek kullanışlı olmamakla beraber mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene dek yazım aşaması imal edilirdi.

Kuş tüyü kalemleri günümüzde çok kullanılmamaktadır.Ama filmlerde veya belgesellerde bu kalemlere rast gelmek muhtemel.Bazı otantik ve tarihsel eşya satan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri sağlamak mümkündür.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. uygulanmaktadır.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için asgari 10 güne ihtiyaç olur ve genellikle daha dayanıklı vaziyete getirmek için sıcacık kumda bekletilirmiş, bu işlemin 1 kaç kere uygulandığı tüy kalemler ise diğerlerine bakarak daha çok kıymetli olurmuş. Peşinden yazana kolaylık olsun adıyla uç kısımdaki tüyler alınır, ucu 1 bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin menfi yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için fazla itina ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi 1'i kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir veya yazmış var olduğu bütün metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapılışı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler fazla basit 1 yapıya ve düzeneğe sahiptir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.Büyük kuşların tüyünün otomatik olarak düşmesi sonucu veya kuşların tüylerinin koparılması akıbetinde kazanılır.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yada kanat tüyünden elde edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin ucu sivriltilirdi.Daha çok olağan ve işe yarar olması yönünden sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım aşaması üretilirdi.

En değerli Tüykalemler, ilkbaharda diri kuşlardan alınan, sol kanadın dışındaki birinci beş tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış kısma doğru kavisli var olduğundan, bilhassa sağ tarafa olan el ile yazanlar için uygun açıyı sağlarmış. Güç bulunduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli numuneleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi ayrıca horoz tüyleri de büyük vakit kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Doğrusu ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Leave a Reply