Kalem Ne İşe Yarar

İnsanlık duygu yahut bazı düşüncelerini aktarmak için makale kullandığından beri kalem kullanır. Demek ki kalemlerin tarihsel yazının tarihi dek eskidir diyebiliriz. Yazı yazmak için sarf edilen kalemlerin bir çeşidi de tüy kalemlerdir. Bunlar genelde kuş tüyünün yazı yazılması amacıyla yararlanılmaya başlandı. bugünlerde bu çeşit kalemlerin makamını dolmakalemler aldığı için lakin nostalji olsun diye kullananlarda bulunmaktadır.


Dolma kalemin İmal edilişi ve Düzenekleri

Tükenmez kalemin Yapılışı ve Düzenekleri

Kamış kalemin Yapımı ve Düzenekleri?

Tüy kalemin Tarihi

kişiler, tarihin birinci çağlarından başlayarak, kil bölümleri, sivri parçalar (taşlar), madenler ve odun kömürüyle makale yazmışlardır. altı inci yüzyıldan ondokuz. yüzyılın başına kadar yazma hizmeti için, kaz; kuğu ve karga gibi kuşların tüylerinden yararlanılmıştır. Tüy, tarafı sivriltilerek kalem biçimine konuyor ve bu kalem mürekkebe batırılarak makale yazılıyordu. bilhassa kaz tüyü kalem hoş kaleme aldığı için, 1830 a kadar kullanılmıştır.

Tüy kalemlerin Yararlanılması

Kuş tüyleri sivriltilerek kalem biçimine konurdu. Görünüşü zarif olan tüy kalemler, yazmaya çokca elverişli değildi.Kuş tüyü kalmeleri çokca ergonomik olmamakla beraber mürekkebe batırılarak ucundaki mürekkep bitene dek yazım süreci imal edilirdi.

Kuş tüyü kalemleri 21.yy da hemen hemen kullanılmamaktadır.Fakat filmlerde veya belgesellerde bu kalemlere karşılaşmak mümkün.Bazı otantik ve tarihi eşya satan dükkanlarda kuş tüyü kalemleri sağlamak muhtemeldir.Bu kalemler kartal tüyünden, tavuskuşu tüyünden, şahin tüyünden vs. gerçekleştirilmektedir.

Tüyler kuştan koparılır koparılmaz kullanılmazmış. Hazırlanması için asgari 10 güne lüzum olur ve çoğunlukla daha fazla dayanıklı vaziyete getirmek için sıcak kumda bekletilirmiş, bu işlemin bir kaç kere uygulandığı tüy kalemler ise başkalarına nazaran daha kıymetli olurmuş. Ardından yazana kolaylık olsun diye taraf kısımdaki tüyler alınır, ucu 1 bıçakla kesilerek sivriltilir, tüyün iç boşluğunda mürekkep için 1 oluk çizgisi çizilirmiş. Uçları mürekkebe batırılarak yazı yazılırmış. Tüy kalemlerin olumsuz yanı ise kâğıda mürekkep damlatmamak için fazla dikkat ve deneyim gerektirmeleridir.Öyle ki acemi biri kolaylıkla önündeki parşömeni mürekkebe boyayabilir yada yazmış olduğu bütün metni mahvedebilir.

Tüy kalemlerin Yapımı ve Düzeneği

Kuş tüyü kalemler fazla kolay bir bünyeye ve düzeneğe sahiptir.Bu kalemler yalnızca kuşun tüyünden oluşmaktadır.Çok büyük kuşların tüyünün otomatik olarak düşmesi sonucu yahut kuşların tüylerinin koparılması sonucunda elde edilir.Bu kalemler kuşların kuyruk tüyünden yahut kanat tüyünden temin edilir.

Makale yazmak için bu tüylerin ucu sivriltilirdi.Daha insicamlı (düzgün) ve kullanışlı olması yönünden sivriltilen kalemler şişe içerisindeki mürekkebe batırılarak yazım aşaması imal edilirdi.

En değerli Tüykalemler, ilkbaharda dinamik kuşlardan alınan, sol kanadın haricindeki ilk 5 tüyden yapılırmış. Sol kanattaki tüyler dış tarafa doğru kavisli var olduğundan, bilhassa sağ tarafa olan elle yazanlar için yakışır açıyı sağlarmış. Güç bulunduğu için kuğu tüyünden yapılanı en kıymetli numuneleri sayılsa da kaz tüyleri, kartal, baykuş, hindi ayrıca horoz tüyleri de yüksek zaman kullanılmıştır.

Tüykalemin orjinal ismi ise İngilizce quill pen dir. Esasen ingilizce ”pen” kelimesi (latince penna=tüy)den gelir.

Leave a Reply